elinkungsman

elinkungsman

Vi bygger ett bihotell!

I stolt annonssamarbete med Blocket.

 

När jag blev tillfrågad om jag ville vara en del av det här samarbetet så svarade jag JA utan att blinka. Självklart vill jag bidra till att rädda våra bin!

 

Jag gillar miljöinsatser som är enkla att utföra men som ändå gör stor skillnad. Att bygga ett bihotell är enkelt,billigt och roligt. Vi valde att ta tillvara på gamla spillbitar av byggmaterial som vi annars hade tänkt slänga och hur fint blev inte slutresultatet?! Här snackar vi bra återvinning.

 

Alltså hur fint! Björn gick lös totalt och bockade till och med lite plåt som tak så detta hotell ger även lite skydd mot regn :*) <3. 

 

Men VARFÖR är det så viktigt att vi värnar om våra bin?

 

Jo så här är det, ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem och bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda bi-arter på väg att försvinna. Gifter, matbrist och bostadsbrist är bara några av orsakerna till att deras existens är hotad och just mat- och bostadsbristen är något vi människor med väldigt enkla medel kan hjälpa till att motverka. Att bygga bi-hotell och sandbäddar är två olika typer av bi-boenden som vi enkelt kan bidra med. Att plantera en mångfald av bi-vänliga växter i trädgården är ett annat sätt och vem gillar inte blommor? Det behöver inte vara en prydlig rabatt utan kan likväl vara ett parti med ängsblommor, lättskött och vackert.

Vildbin är petiga med maten och kan ofta bara äta från ett fåtal blommande växter. De är inte heller duktiga på att flyga långa sträckor och är det för långt till maten kan bina helt enkelt inte överleva så det är önskvärt att i anslutning till bihotellet ha en liten mångfald av blommande växter som de kan äta av.

Här finns en bra lista på växter som bin gillar.

 

 

Såhär gjorde vi vårt bihotell:

 

Steg ett: kapa vedkubbar till lagom stora bitar.

 

Steg två: Kapa reglar eller spillbitar till en ram den behöver absolut inte vara symmetrisk. Rita ut och såga till ett bakstycke, vi hade en spillbit av en gammal OSB-skiva.

 

Steg tre: spika ihop ramen och bakstycket.

 

Steg fyra: placera vedklabbarna i ramen, borra hål i olika storlek, hålen ska vara minst 6 cm djupa (gärna 10 cm) men får inte gå igenom träbiten.

 

 

Steg fem: ej obligatoriskt, men om du har plåt liggandes klipp ut och bocka som tak till hotellet.

 

Steg 6: Borra fast taket och voila, ett regnskyddat lyxigt bihotell!

 

 

Om ni vill sälja ert bi-hotell så kan ni lägga upp det på Blocket Bostad och skriva #räddabina då blir annonsen kostnadsfri och om ni även registrerar ert bi-hotell på Naturskyddsföreningen så hjälper ni forskningen.

Här kan ni läsa mer om kampanjen och hur du kan bidra på fler sätt för att hjälpa våra bin.

 

Kan inte ni snälla ,om ni väljer att bygga ett bihotell,  tagga mig i era bilder på instagram så att jag kan få se hur de blev:)?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats