Slutat med napp? | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Slutat med napp?

 

Ni som följt oss ett tag vet att Alfons var ett riktigt “napp-barn” under hela  sin bebisperiod och även en bra bit in på förskolestarten men han har (som många kanske märkt) slutat helt med napp och det var faktiskt ett par månader sen nu.

 

Men hur gick det till då?

Som med så mycket annat när det kommer till A så gick det från en dag till en annan. Ena dagen hade han napp och den andra slutade han.. typ.. Det gick från att han hade den som en trygghet dagtid då och då till att enbart ha den nattetid till att inte ha den alls. Inga protester, inga konstigheter.

Jag hade hört att det kunde vara en ganska jobbig process att få barn att sluta med napp men så var det alltså inte i Alfons fall men alla barn är ju olika. Det var samma sak med att sova i eget rum. En natt bar vi bara över honom till hans säng när han somnat och visst vaknade han vissa nätter, gråtandes men då hämtade vi honom direkt och han fick sova i vår säng. Senare började han traska in till vårt rum själv och numer sover han oftast hela nätterna i sin säng,när han vaknar brukar han oftast leka en stund på sitt rum och sedan går han in till oss och väcker oss.

Både att sluta med napp och att sova i eget rum har varit odramatiskt för vår del och jag tror A är lite sån. Han slutar/börjar med saker när han är redo och försöker man pusha honom för tidigt så protesterar han (väldigt) tydligt.

Ju äldre Alfons blivit ju mer har jag verkligen förstått och accepterat att barn utvecklas i sin egen takt och att man helt ska strunta i “utvecklingssteg och åldrar,”. Vissa pratar tidigt, andra går tidigt. Vissa hanterar förändringar avslappnat medan andra har svårare med det precis som att vissa är långa och andra är korta.

Malve tog napp i början i några månader men tar det inte alls nu så där märker man också skillnad mellan barnen trots att de är “stöpta i samma form” 😉.

Rekommendationen (jag fått höra) är att barn bör ha slutat med napp helt vid 3-4 års ålder för att minska risken att utveckla talfel och felaktigt bett.

 

Två nappkillar för en evighet sen men som känns som två sekunder haha!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin

  Min äldsta son är precis likadan. När han var strax över 1 så valde han att sluta med välling. Vid 2 års ålder valde han att sluta med nappen då sa han att han var storebror och vid 2,5 år så slutade han med blöja då bara bebisar har det och det gick också jättebra 🙏🏻 Får se hur det blir med lillebror.. haha!

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Ja men det är ju verkligen SÅ olika från barn till barn<3 jag bara väntar på den dagen då A bestämmer sig för att nu ska jag sluta med blöja för han vill absolut inte gå på pottan haha:P kram och tack snälla för att du delade med dig!<3

 2. Linda

  Du har så rätt så i allt du skriver. Alla barn är olika. Min 3,5 åring sa mamma första gången när han började på förskolan vid 1 år och 9 månader och det tog tid innan han pratade men nu babblar han för fullt. Samma med blöja, han ville inte sitta på pottan, inte ens fast hans yngre syster gick på pottan. Men så en dag bara slutade han tvärt (förutom på nätterna). Men nappen vill han INTE sluta med😩. Han fyller 4 i november och jag är orolig för hans tänder. Har provat allt men det går icke. Så jag får hålla tummarna att han gör som er Alfons och bara slutar från den ena dagen till den andra☺️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Ja det är ju verkligen det och det är ju så himla fint också, för man glömmer typ bort ibland att barn faktiskt är individer från dag ett. Det är lätt att bli orolig om man kollar diverse utvecklingssteg+ ålder då det verkligen inte går att säga när ett barn börjar prata tex eftersom det är så himla olika från barn till barn<3.
   Det är samma här, Malve kan gå på pottan till och från men Alfons vill absolut inte haha! äsch det kommer när det kommer, vi får helt enkelt ha lite tålamod:).
   Tror det löser sig med nappen, vi plockade bort alla nappar och hade bara en kvar tillslut, det kanske underlättade att vi inte hade en massa synliga nappar framme för en dag slutade han bara<3.
   Kram och tack snälla för att du delade med dig!

  2. Amanda

   Linda, det är oftast jobbigt första nätterna med napp. Prata och förbered locka kanske men en leksak.
   Finns många tips att testa. Det kan mkt väl vara gråt och tårar några kvällar men sen går det över.

   Men att panta nappen på en leksaksaffär och byta mot en leksak kan vara en grej

Annons
stats