Momshaming | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Momshaming

Momshaming

Det är ett begrepp som har “växt fram” i sociala medier under de senaste åren men som egentligen funnits väldigt länge kanske mer som skvaller tidigare. I dagens uppkopplade samhälle är det så otroligt lätt att öppet lufta sina åsikter anonymt och då blir “skvallret” helt plötsligt inte lika oskyldigt.

 

Jag tycker att det är vidrigt att ge sig på en mamma med elaka kommentarer ang. hennes moderskap/ relationen till hennes barn och SPECIELLT en helt färsk och nybliven mamma. Alla som fött barn ,och har barn ,VET hur skör man är när det kommer till allt som har med ens barn att göra. Som förälder dras man med en ständig oro och ett samvetskval nog som det är och att då gå in och peta med den där elaka pekpinnen känns därför extra känslokallt.

Jag tänker på Ida Warg som fick så enormt mycket elaka kommentarer ang att hon “lämnade” sin 10 dagar gamla bebis för att få lite egentid i några timmar. Kommentarerna lät inte vänta och jag är förbluffad över hur okänsliga människor kan vara… kommentarerna innehöll allt från påståenden om att barnet kunde ta skada av att vara ifrån sin mamma trots att hen var med sin pappa till påhopp om att hon skulle lida av en förlossningsdepression eller uppfattas som stel i relation till sin bebis (vem skriver ens sånt!!!) med mera.. Usch säger jag bara! Inte bara ang. kommentarerna i sig utan även HUR de var utformade.

Det absolut värsta och mest sårande en mamma kan få höra är att hon skulle vara just en dålig mamma.. och det VET varje mamma/pappa därute därför gör det dessa kommentarer så uträknade och….vidriga.

Jag har gått igenom mycket i mitt liv men jag har aldrig någonsin varit så skör som jag är just nu.. att bli förälder har visat sig vara den mest omtumlande perioden i mitt liv (hittills). Det är SÅ otroligt mycket lycka men samtidigt så mycket oro och ångest. Jag oroar mig för saker som inte ens har hänt än! Jag kan oroa mig för tonåren och hur jag ska tackla den redan NU.. och jag kan få ångest för att jag ibland undrar om jag gjort rätt eller fel i min fostran eller i en specifik situation osv osv, överanalysering på hög nivå!

 

Just det här med momshaming tycker jag är så himla intressant. Det tycks alltid vara mer rättfärdigat att kritisera en mamma för minsta lilla medan en pappa höjs upp till skyarna för det mest självklara av uppgifter. Det är alltid lättare att beskylla mamman än pappan trots att det är BÅDAS barn och bådas lika stora ansvar. Det här är något jag märkt ännu mer sen jag började florera i sociala medier med min familj, där märks det tydligt att vi har en lång väg att gå när det kommer till hur vi väljer att se på/värdera  föräldrarnas respektive roll. Det borde vara jämlikt på ALLA punkter så långt det går , ja det är givetvis svårt för en pappa att amma och föda barn men ALLT annat kan faktiskt pappan också göra precis lika bra. Ett föräldraskap handlar om att komplettera och avlasta varandra för att skapa en vardag som fungerar bäst för just det barnet/ den familjen sen vad det innebär kan ju variera från familj till familj.

På mina kanaler har jag märkt att mina handlingar alltför ofta anses vara en självklarhet medan handlingar som Björn gör ses som något utöver det vanliga. ett exempel är en kommentar där detta framgår tydligt:

 

Björn ÄR värd 10 guldstjärnor alla dagar i veckan men att det skulle vara synd om honom? Har ni någonsin sett Björn hjälpa mig med markarbetet i någon av våra 60tal vloggar? dammsuga,tvätta,putsa fönster osv ? det gör han givetvis men det är inte alltid ni får se det i vloggarna samma sak gäller den här “plocka in i bilen” biten.. Det här är ett typexempel på ett sätt att se kvinnans handlingar som självklara medan en mans handlingar värderas högre trots att de inte är märkvärdiga på något vis. Jag och Björn är ett team. Vi fördelar uppgifterna utefter hur vi tycker att det fungerar bäst för oss i den stunden/situationen. Vissa dagar tar jag hand om barn och hem helt själv medan Björn renoverar och vissa dagar tar Björn hand om barn och hem själv när jag jobbar med mina sociala medier/städar/renoverar(för jo jag renoverar jag också). Inget av det är märkvärdigt eller mer värt en det andra?

Så himla konstigt sätt att se på föräldraskapet/relationer, att en person skulle vara någon typ av offer/leva i fångenskap? Vi är väl för guds skull ett team, ett par som VALT att starta familj och leva tillsammans. Björn har valt att leva med mig för att jag uppfyller alla hans krav på hur en tjej/partner “ska vara” och vice versa. Vi har valt varandra helt enkelt.

 

foto: @fotografthomasdotter.

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Isabell

  Så himla klockrent inlägg Elin! Jag är själv inte mamma än så länge men något jag absolut vill bli i framtiden men detta får en ju nästan att fundera… Känns dessutom som att det i 9 fall av 10 är en annan mamma som kritiserar vilket jag absolut inte kan förstå.

  Håller även med dig om det andra du skrev, att man blir imponerad/förvånad när en man byter blöja/tar en promenad med vagnen mm. Alltså om man är 2 partners som skaffar barn ihop så delar bägge två lika stort ansvar och det man gör ska vara lika självklart. Visst man behöver inte sluta hylla mannen för det är ju toppen att man berömmer, men börja då berömma kvinnan varje gång hon tar hand om sina barn!!
  Såg denna kommentar lite längre ner: “Ja Björn verkar verkligen vara fantastisk. Han jobbar långa pass, renoverar och bygger själv, tar hand om två barn och fru. Det är mer än vad många män gör under en livstid, men Björn gör allt samtidigt dessutom. Hoppas Björn får mycket av både uppskattning och återhämtning 😊🌸”

  Och denna kommentar är ett sådant klockrent exempel på att det män gör för familjen inte är en självklarhet utan någon slags bonus?? Tycker ditt svar var väldigt bra och är glad att du tar denna kampen för oss framtida mammor!

  Kram på er HELA familjen som alla gör ett fantastiskt jobb! Både du och Björn verkar vara vettiga föräldrar och genomgoda personer. Fortsätt vara er själva. Kram<33

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla och jag håller med om att vi måste röra oss mot ett klimat där kvinnor och män uppskattas lika mycket inom föräldrarollen😍❤! Känns som att vi håren lång väg att gå ibland. Just den kommentaren tror jag verkligen inte var illa menad Men det finns så mycket konstiga kommentarer i föräldrabloggars kommentarsfält ang just detta ämne så kände mig verkligen tvungen att skriva om hur jag ser på det hela❤.
   Stor kram!

Annons
stats