Hur går det med potträningen? | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Hur går det med potträningen?

Hur går det med Alfons och pottan? Jag har själv en son som fyller 3 i februari och ibland tycker jag vi gör stora framsteg, han har inte blöja en hel dag och inga olyckor. Men sen totalvägrar han pottan igen, jag blir så frustrerad och vill bara veta vad jag gör för “fel”. Jag vill ju låta det ta den tid det behöver men vill ju samtidigt att han ska sluta med blöja.

 

 

Svar; Åh jag känner verkligen igen det där! Alfons kan tycka att det är JÄTTE kul att gå på pottan ena dagen för att totalvägra nästa. Hittills har han bara velat kissa på pottan och hämtar själv blöja när han ska bajsa och nattblöja kommer han nog behöva ett bra tag till.

Jag tror att alla barn är olika på den här punkten, för vissa går potträningen på en vecka för andra finns blöjan med mer eller mindre under en längre period. Jag är verkligen ingen expert på just potträning så kan inte säga vad du gör för rätt vs fel men jag tror bara man får ta det i deras takt. Om inte annat så kommer de en dag vägra blöja då “de andra stora” barnen inte har det så risken att blöjan följer med resten av livet är minimal så det är ju en liten tröst haha! nämen skämt o sido , jag förstår frustrationen.

Jag tror det bara är att fortsätta kämpa på och kanske ge små belöningar när han väljer pottan framför blöjan, så har vänner till oss gjort och det verkar ha fungerat riktigt bra. Här hemma kör vi lite i snigelfart känns det som men det får vara så eftersom A är ett sånt barn som lär sig nya saker från en dag till en annan, det är något vi lärt oss under de här 3 åren. Han gör saker när han är redo helt enkelt och sån är han haha!

Men tips jag har fått är att låta honom gå blöjfri så mycket som möjligt, ge belöningar när han valt pottan ,skynda till pottan direkt efter en olycka och ja det blir en del kiss att torka men jag tror vi bara få hålla ut hehe;).

 

 

Någon annan som har andra bra tips som fungerat på era barn vad gäller pottträningen? Dela hemskt gärna med er så hjälps vi åt<3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Hej! Vi har en kille på 3 år och 3 månader här hemma som blivit blöjfri på dagtid sedan ett par veckor tillbaka. Vi började försöka i somras och det gick helt okej till en början under förutsättning att man frågade om han behövde kissa eller bajsa. Efter 3 veckor av konstant frågande och påminnande (och trots det en himla massa kiss i byxorna i tid och otid) så började min man jobba efter semestern igen och då jag skulle vara själv med våra två barn (3 år och en liten som då var nyfödd) så backade vi och lät honom bestämma hur han ville ha det. Jag kände helt enkelt att jag inte mäktade med konstant ammande av lillebror plus att ha koll på storebrors kiss och bajs. Han valde att ha blöja och då fick han börja med det igen (viktigt för oss att lyssna på honom). Efter typ 4 veckor med blöja igen sa han helt plötsligt en morgon att han ville ha kalsonger till förskolan. Då fick han givetvis det. Den dagen skedde det en olycka och sedan dess har det gått som en dans. Känns typ som att det var viktigt för honom att återfå kontrollen vilket han nog kände när vi plockade fram blöjorna igen och lät honom bestämma. Det kommer när det kommer, ingen stress! 🙂 Kram!

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla för att du delade med dig! Jag tror precis som du skriver att det kommer när det kommer och just den biten att de får vara med och bestämma själva känns också viktigt😍 stor kram

 2. Michaela

  Vi började i somras, han var inte speciellt intresserad av pottan i början. Kissade lite men fattade inte riktigt poängen med den. Sen väntade vi någon månad, orkade inte tvinga eller stressa fram något. Vi lyfte ut pottan i vardagsrummet och köpte klistermärken, ett märke för Kiss och två för bajs. Oj vad roligt det blev då, han var så noga med att kissa på pottan och att få välja ett eget klistermärke att sätta på pottan. Det höll vi väl på med en – två veckor. Sen var han blöjfri hela dagarna, på förskolan fick dom göra efter hans takt. Det var några olyckor och jag sa till personalen att dom får sätta på en blöja om dom tycker det behövs. Det gjorde dom i 2 veckor kanske och nu är han helt blöjfri. Tror att det gör mycket att ens kompisar på förskolan går på potta för han ville ju göra som dom . Så från och med en månad tillbaka är Adrian helt fri från blöjan, dag och natt. Han kissar innan vi åker iväg och säger till om han behöver kissa när vi är ute . Är vi på stan så får jag fråga honom hela tiden om han inte behöver gå på toaletten , ibland får han gå i samband med att jag går (tvingar inte men förklarar att nu är vi ju på toaletten så då kan vi passa på).

  Angående nattblöjan så tog jag bara bort den, han har alltid kissat mycket på nätterna och jag var lite orolig men tror att han undermedvetet visste att han inte hade blöja. Han kissar ca 1 timme innan läggdags och håller sig hela nätterna. En gång har det hänt en olycka och en gång väckte han sin pappa för att han behövde kissa på pottan på natten.
  Mitt tips är att inte stressa fram, alla barn är olika . Men testa introducera och ge någon rolig belöning. Kommer det i byxorna så gör man ingen stor grej av det, säger bara ojdå nu får vi byta byxor och kalsonger, det är ju sånt som händer och dom är ju fortfarande så pass små våra älskade barn! Kan tillägga att Adrian är 2,5 år nu 🙂

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla för att du delade med dig, just det här med belöningar verkar funka bra på de flesta barn och just klistermärken är ju så smidigt och billiga belöningar, det ska vi fasiken testa! och jag tror som du, att barn gör saker i sin egen takt och att det ibland stjälper mer än att hjälpa när man stressar dem<3 stor kram

 3. Sofie Jakobsson

  Vi har verkligen haft tur med Olivia. Annat kan man inte säga. Hon har fått gå utan blöja större delen av tiden och har det hänt en olycka så har det. Ingen big deal liksom. Talat om för henne efter att man städat upp att “nästa gång kanske vi kan gå på pottan så kommer det inte kiss i byxorna? Skulle du vilja det?” Har låtit henne varit med att besluta om hon ska gå på pottan eller kissa på golvet. Hon fattade tack och lov galoppen rätt snabbt. Ett tag så gick hon minst fem steg bakåt i utvecklingen och började kissa på golvet och skulle ha blöja igen. Detta i samband med att hon började sova i egen säng. Hon tyckte nog att det gick för fort fram med både borttag av blöja och sova i eget rum. Då satte vi upp en lapp bredvid pottan och köpte klistermärken. Vi började med att ge henne ett klistermärke varje gång hon hade kissat (3-4 ggr kanske) och därefter tog vi bort blöjan igen och förklarade att om hon skulle få fler klistermärken så måste hon kissa på pottan. Det gick trögt till en början men efter någon dag av pottvägran så satte vi henne på stora toaletten istället och då kom hon liksom inte av den eller vad man ska säga. Tillslut kissade hon (Satt och läste bok inne på toan med henne) och då fick hon ett klistermärke på en gång. Hon fattade grejen direkt. Sedan dess har det inte varit några bekymmer med potteriet alls. På något vänster så har vi lyckats få henne torr på nätterna också (har ingen aning om hur det gick till, hon själv sa att man inte får kissa i sängen och jag kan räkna gångerna det har hänt sedan dess på en hand). Kämpa på. Han tar det när han är redo. Det här är ju också en grej folk brukar ta sig rätten att påpeka och det är ju synd. Det går tyvärr inte riktigt att tvinga fram. Bra att ni tar det i hans takt tycker jag! KRAM!

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla Sofie! Ja det är mycket som folk tar sig rätten att kommentera när det kommer till barns utveckling.. jag tycker att det är så himla fel?! Det är som om många vuxna förväntar sig att alla barn är någon typ av programmerade robotar som är förprogrammerade på att lära sig saker vid exakt en viss ålder/tidpunkt.
   Gud vad smart med klistermärken, det borde vi kanske ta och prova även här hemma? Så att det blir en rolig grej av det hela ( blir till att köpa på sig mängder av klistermärken framöver haha!). kram!!!

Annons
stats