Hur går det med Alfons tal? | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Hur går det med Alfons tal?

 

Detta är en fråga som uppkommer lite då och då både på bloggen och youtubekanalen så jag tänkte svara på det. Alfons tal står lite still just nu. Han använder samma ord som tidigare men pratar inte i meningar alls. Eller ja han kan typ säga ” vad är det här?” Iallafall så vi förstår.Grejen är den att han gör sig förstådd ändå via att peka,nicka, skaka på huvudet, dra oss i armen  osv.

Han studerar våra munnar när vi pratar och han är väldigt aktiv när vi läser. Han pekar och frågar vad saker är och det som gör mig “trygg” är att han vet vad saker är om jag frågar. Jag brukar testa honom genom att mitt i boken ställa frågor som inte har med berättelsen att göra. Tex. Vart är solen? Ser du någon fågel? Och jag blir ibland chockad över vilka ord han faktiskt kan trots att han inte aktivt pratar och vi inte aktivt lärt honom det.

En annan sak jag märkt de senaste månaderna är att han leker mycket rollekar när han leker ensam. Han pratar på sitt språk när han leker för sig sjäv och det är så himla gulligt att studera.

Jag tror att han kommer vara ett sånt där barn som går ifrån att knappt prata alls till att helt plötsligt prata rent. Typ. Vi ska göra en koll med BVC i höst om en logoped behövs sättas in men jag  tror faktiskt inte det. Vissa barn pratar tidigt andra senare, vi är alla unika och olika när det kommer till det mesta och det måste få vara okej. Speciellt hos barn. Samtidigt så vill jag veta i god tid om något sticker ut för att kunna ge honom bästa tänkbara hjälp om det behövs.

 

Har jag/Vi varit oroliga? Ja det är klart. Det tror jag alla föräldrar blir när ens barn sticker ut ur “normal”kurvan vad gäller allt. Det är därför jag verkligen ogillar alla dessa kurvor och beskrivningar av utvecklingssteg för det är verkligen SÅ himla olika det märker jag ännu tydligare nu när vi har två barn då Malve och Alfons utveckling skiljer sig åt väldigt mycket.

I vissa stunder har det känts som att A aldrig kommer börja prata bara för att jag längtar så vansinnigt mycket efter att få höra hans tankar i ord och meningar men det kommer när det kommer. Alfons kommer börja prata när han känner sig redo helt enkelt, när han har löst koden. Om han kommer behöva hjälp på traven får vi se men jag vill absolut inte pressa honom utan det måste få gå i hans egen takt.

Vi fortsätter att läsa varje dag, sätta ord på saker som A undrar, pratar med honom och stöttar honom. Det är vad vi kan göra för att hjälpa honom att hitta sitt ordförråd❤.

 

Är det någon som har erfarenhet av logoped? och vad gör man egentligen på dessa sessions för att kicka igång talet?

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sanna

  Jag hade logoped/talpedagog när jag var barn. Jag hade det i flera år tills vi kände att nu går det bättre och hon kan prata. Jag har för mig att vi hade täta besök och för varje besök fick jag läxor att öva på, olika bokstäver och ljud, speciellt r och s som jag hade svårt för. Vet att det användes mycket bilder vid besöken. Dock så minns jag inte så mycket mer av det. Jag är nöjd över att jag fick en. Sedan är det olika för alla, alla kanske inte behöver ha sådan hjälp.
  Oavsett, så kommer talet för eller senare. Måste bara tillägga att du har en väldigt fin familj! <3

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla Sanna för fina ord och för att du delar med dig❤. Det är många som tipsar om just bilder som hjälpmedel så det är verkligen ingen dum ide😘. Stor kram!

 2. kitty

  Samma här <3.
  min son är 2 år och 9 mån.. och just nu står det still precis som du beskriver.. Han kan säga massa ord och han förståelse så han förstår oss. Men han vägrar "säga efter" när vi säger "kan du säga gris?" icke….. hehe! Det ska vara på hans villkor och sjukt envis.
  Men är så frustrerande att vi inte alltid förstår honom… 🙁
  Vi har gått på extra kontroller (för att vi själva ville) på BVC, vår barnsköterska är absolut inte orolig och när vi var där sist satt hon och lyssnade när vi var i väntrummet och då sa hon att "oj han pratar ju jätte mycket! och i meningar!" och hon hade då inte träffat honom på ett halvår. Så lätt att man själv tycker att det står still, när det egentligen inte gör det och man blir lätt hemmablind. <3
  Så oftast är jag inte orolig över det, men som du själv beskriver det längtar man till man hör meningar och hans tankar o funderingar. Saknar det lite grann…
  haha ja min son är likadan kan sitta och ha rollspel med gubbar eller liknande och prata ren "jibberish" haha! rena rappakaljan och man förstår ingenting, men han har dö skoj och har säkert en dialog han själv förstår <3

  Härligt att du än en gång tar upp detta och det är så olika mellan barn och man ska inte jämföra även om det är lätt att man gör det.Det kommer och gör det inte det finns det fin hjälp att få <3

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh precis samma här vad gäller att vägra uporepa;) men jag tänker att han regristrerar orden ändå så det är bara att fortsätta nöta och upprepa haha!
   Känner så igen mig i frustrationen av att inte alltid förstå varandra❤.

   Jag tror precis som du att man blir lite hemmablind och tycker att det står still när det egentligen inte gör det😘.
   Tack Snälla Kitty för att du delar med dig!
   Stor kram

 3. Josefine

  Min pojke är exakt likadan! Han säger inte meningar, men han är så otroligt duktig på att visa vad han vill och att han förstår precis allt vi säger. Men som sagt alla barn är olika och behöver olika tid på sig, sen tror jag de handlar mycket om vilja. Att barn pratar när dom typ känner för de. Men de kommer komma en dag då de bara bubblar ut meningar från ungarna och då kan jag nästan lova att du kommer vara så glad för de men även sakna tiden när han hade mindre att säga haha! 😉
  Tror inte alls du behöver vara orolig Elin, men som du skriver om att de finns hjälp att få om det behövs! <3

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Ja så tror jag också att det är, att de börjar prata när de är redo❤. Haha och jag kommer säkert sakna de “tysta” månaderna när de väl drar igång🤣 tack snälla för att du delar med dig! Kram

 4. Emma

  Min äldsta son var också sen med språket och hade mkt egna ord på saker och så som Alfons. Ganska precis när han fyllde 3, då lossnade det hela och helt plötsligt pladdrade han på i en rasande fart 😄❤️ Och började verkligen lyssna på ords uttal och började då även prata med ”riktiga” ord på saker han tidigare haft egna ord på. Det var verkligen så som du säger, att han knäckte koden och pang så pratade han på 😊 så det är absolut inget ni behöver oroa er för eller stressa på, det kommer när det kommer! Det enda som jag tror har påverkat honom när det gäller hans sena tal är att han tagit en mer tillbakadragen roll på förskolan, bland barn som varit väldigt talföra och snabba med att svara osv. Men det har absolut inte varit något som begränsat honom och nu är han verkligen ikapp sina jämnåriga när det gäller tal och annat, han fyller 5 i höst. Min yngsta son är nu ca 2,5 år och han pratar jätte mkt och väldigt bra redan, så det är verkligen olika hur utveckligensstegen går hos syskon! Men ha is i magen, och jämför inte med andra barn och hur mkt de pratar osv. snart lossnar det och då kommer ni få skavsår i öronen av alla ord som bara legat på vänt att få komma ut! 😉😄 Hejja Alfons! 🤗

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla för att du delar med dig! Det är alltid skönt att höra erfarenhet från andra föräldrar i samma situation eller vad man ska säga<3! Alfons är också lite tillbakadragen på förskolan och vill gärna studera sina kompisar och aktiviteter innan han deltar;). Han har alltid varit trygg i sin egen lek också så tror att det kanske påverkar lite det också:).
   Jag tror precis som du skriver att jag kommer få skavsår i öronen när det väl drar igång haha men just nu längtar jag SÅ mycket<3 Stor kram!!

 5. Madde

  Fina ni, förr eller senare kommer Alfons lära sig prata. Strunt om det är när han är 2 eller nämre 5 år. De finns inget ”normalt” och man stirrar för mycket på kurvor och utveckling. Vissa lär sig väldigt mycket motoriskt och andra lär sig mer verbalt. Vår son kunde sitta och gå väldigt tidigt, men är också senare i tal. Däremot hans bästa vän lärde sig gå vid 18 månaders ålder men kan typ tala helt rent. Ett barn kan inte lära sig båda sakerna samtidigt, de är deras små kroppar och huvud för små för.
  Kram! ❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Det har du helt rätt i Madde!!!<3 Alfons har ju och är ju väldigt tidig med allt motoriskt och sprang ju redan vid 9 månaders ålder så det påverkar säkert en hel del;). och tänker man på hur MYCKET ett barn från 0-3år lär sig så är det otroligt imponerande att det går att lära sig allt de där på så kort tid!Allt från att lära sig gå, äta, prata. dansa, sjunga, umgås med andra barn osv osv ja listan kan ju göras hur lång som helst<3 kram!!

 6. Emma

  Hej fina Elin ❤️
  Jag har en kompis som har en son som inte har börjat prata så tydligt än. Han är tre och ett halvt ungefär nu. Men de har gått hos en logoped för ca ett år sedan, men der hjälpte inte honom. Läkarna upptäckte efter ett bra tag att han hade för kort ”sträng” under tungan, så det blev svårt för honom att prata helt enkelt. Jag tänkte på Alfons lite, om det kanske kan vara damma sak för honom? Ett tips bara 😘 sen är det ju också som du skriver, att alla barn är olika och börjar prata olika fort. Men det var bara en tanke ni kanske kan lägga på minnet. Stor kram ❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack för tips!det kan vara bra att kolla upp om det skulle bli så att talet inte kickar igång när han är äldre, det är sånt som är bra att veta<3 stor kram!!

 7. Linda

  Tror inte ni behöver vara oroliga. Min son var också sen att prata. Han sa mamma första gången när vi skolade in honom på förskolan vid nästan 2 års ålder. Men sen vid 3 års ålder släppte det och idag pratar han sol aldrig förr. Min syster gick när hon var 9 månader men pratade inte förän hon var 4-5 år. Men prata med BVC och kanske få lite hjälp och tips om hur ni kan hjälpa honom. Jag vet att mina föräldrar fick tipset om att att låtsas som att ni inte förstår vad han pekar på o.s.v så han till slut är tvungen att tala om vad det är han vill. Men det var några år sedan 😊. Men barn som är sena att prata brukar utveckla andra förmågor men det är som du skriver väldigt roligt när man äntligen får höra deras tankar och idéer i tal, och det kommer nog snart för Alfons också 😉

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh ja det är ju så himla olika och jag tror verkligen det kommer när han är redo helt enkelt, precis som du skriver är han upptagen med att lära sig annat;). Vi har börjat att försöka att inte tolka honom så mycket utan försöka få honom att “berätta” vad han vill istället för att peka men vill inte pressa honom för mycket heller<3 ååh längtar så efter att få höra historier från honom, hans egna ord och tankar<3!! kram

 8. Johanna

  Att använda bilder är bra för barn som har problem med språket. Det brukar hjälpa en hel del. Hur funkar det att sjunga? En del har lättare för det 😊
  Ibland är det också bra att inte låta han peka och nicka. Vänta in och fråga istället vad saken heter. Annars kan han ta förvana att det räcker med att peka. Mamma å pappa förstår.
  Tecken som stöd är också otroligt bra! Det använder vi väldigt mycket till nästan alla barn på jobbet. Som tex mjölk, bröd, vatten etc 😊 snart bubblar de nog ut ord ur han 😍

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Nej det har vi inte provat, det kan verkligen vara värt att ta med sig;). Vi läser dock väldigt mycket böcker och gärna med mycket bilder och saker att peka på<3. Just att inte försöka tyda honom utan vänta in kan vara värt att använda sig av mer då vi ofta förstår honom ändå och gör det lite för lätt för honom<3 kram!!

 9. Vilma

  Jag hade en släkting vars barn var precis likadan och alla jämförde det barnets tal med andra barn. Jag tyckte att det var jobbigt att se för precis som du säger så är alla barn olika. Barnets föräldrar och syskon var de enda som förstod var hen menade. För hen hjälpte det att inte alltid förstå hens egna språk eller att hen skakar på huvudet, och att istället fråga vad barnet menar. Nu går hen hos en logoped och det hjälper jättemycket, så om ni får rekommendation att ta Alfons till en logoped så kan det vara värt att testa för att se om det hjälper honom på traven. Det är ju inget fel att gå till en logoped och när han kommer igång med sitt tal kommer det ju underlätta både för honom och er 🙂 (Vill absolut inte trampa er/någon på tårna, ville bara dela med mig av egna erfarenheter)

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh inga problem Vilma<3 jag blir bara glad när ni delar med er av era erfarenheter, så tack snälla för det! Vi gör det nog lite för lätt för Alfons ibland då vi förstår honom så pass mycket att han liksom inte "behöver" prata<3 vi får försöka sluta att underlätta det FÖR mycket för honom;) men annars tror jag det släpper när det släpper <3! stor kram

 10. Erika

  Det kommer när det kommer! Min son började prata vid 1,5 år medans hans kusin kom igång vid 3 år. Men då var hon snabbare med annat 😊 Alla är vi olika och tur är väl det 😉

 11. Ellenore

  Hej Elin! Jag gick hos en logoped som liten tror att jag började vid 3-4 års ålder och gick där tills jag blev 10. Jag och min syster hade ett eget spåk och ingen annan förstod vad vi pratade om förutom några enstaka ord 😂 Men jag rekommenderar stark att ni bokar in en tid, det är de bästa mina föräldrar gjorde för mig för att utveckla mitt tal dom liten. Jag är själv gravid nu och även min sambo gick hos en logoped som liten, så upplever vi att våran dotter kommer ha problem med talen så kommer jag sätta in henne hos en logoped, där man kan få hjälp som förälder med olika knep för att utveckla språket. Att han sitter och leker olika rollspel är kanon, pluggar till förskollärare och barn återupplever olika situationer genom att leka det igen. Tack Elin för en grym blogg och Youtube kanal! ❤️ Kram // Ellenore

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh är det så? det låter ju jättebra om det är så att det behöver sättas in<3. åh vad roligt att det fyller en viktig funktion, Alfons rollspelslekande, det är så himla roligt och gulligt att "smyga" på honom och lyssna när han leker<3. Förskolelärare är ett sånt himla viktigt yrke och ni behövs verkligen, som jag förstår det är det brist på fklärare. kul att du valt just det yrket<3!!
   Tack snälla för fina ord om ytkanal och blogg det värmer!
   kram!

 12. Jessica

  Tycker du absolut inte behöver känna stress över talet! Min bästa kompis fick inte loss snacket förrän hon var 4 år, enligt hennes mamma! Så tycker du kan slappna av ett tag till 😃

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   å vad skön att höra, eller vad man ska säga;)! tror också det kommer släppa rätt som det är<3 och om inte så får vi hjälpa honom på alla sätt vi kan vi har ju den turen i Sverige att få den hjälpen gratis dessutom<3 stor kram

Annons
stats