Får sån ångest | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Får sån ångest

 

Hörrni.. vi måste prata om den framåtvända bilbarnstolen.. Jag får så otroligt dåligt samvete när jag läser alla era kommentarer (som jag ändå uppskattar! ) och läser på lite extra om just säkerhet och barn i bil.. inte för ATT ni kommenterat och gett råd/varningar utan för att jag helt enkelt inte satt mig in i det till 100% vad gäller alla rekommendationer.. det känns verkligen uruselt och jag känner mig som världens sämsta mamma…jag blir så besviken på mig själv😢.. vilket resulterar i ångest och en miljon “tänk om” tankar..

Rekommendationen är att barn ska sitta bakåtvända till minst 4 års ålder (helst upp till 5år!!)och jag visste helt ärligt inte varför det var så. Jag har tidigare läst att barn helst ska sitta bakåtvända så länge som möjligt men att man kan byta till framåtvänt när de är redo/inte sitter bra i den bakåtvända positionen.

Så när Alfons började visa tecken på att han inte längre sitter bra med benen(,krökta,kramp i vader och vinklade fötter=resulterat i skrik under längre bilfärder) Så fick vi verkligen känslan av att det var dags att byta stol/position SÅ när jag och Björn hittade en bilbarnstol som går att ha BÅDE framåtvänd och bakåtvänd blev vi överlyckliga och vi köpte den på en gång.. vi gjorde inga större efterforskningar då vi båda har fått samma förklarat för oss tidigare(Att de ska sitta bakåtvända så länge det går OM de sitter bra i stolen) och vikten samt bältesanordningen passar Alfons alldeles utmärkt.

Vi monterade stolen i baksätet framåtvänd och Alfons satt så himla BRA! Nöjd och glad med bra utrymme för ben  och fötter. Bältet sitter kanon och stolen känns väldigt stabil runt huvudet med det breda nackskyddet MEN i efterhand ,efter att ha läst på  och efter era varningar , så har vi förstått att den biten inte spelar någon roll utan att det är skelettet/huvudets tyngd som är problemet vid en krock i en framåtvänd stol.. någon liknade det vid en halshuggning och min mage vred sig  nå kopiöst när jag läste de orden.. Tänk om vi krockat och Alfons hade brutit nacken pga av att han satt framåtvänd!?😢..

Tur i oturen så hann han bara åka framåtvända en gång innan vi monterade om stolen men ändå..usch att läsa såna kommentarer gör mig ju såklart jätte ledsen. Inte själva kommentaren utan tanken på vad som kunnat hända och att det då var indirekt MITT/VÅRT fel😟..

 

Sen var det någon som kommenterade ang den rosa bilbarnstolen och den kan jag säga på en gång var en engångsföreteelse då den inte är vår utan Alfons äldre kusins stol och den bilen lånade vi tillfälligt då vår bil var på service för att byta frontrutan.. Nu i efterhand hade ju likväl jag och Alfons kunnat stanna hemma då vi enbart lånade bilen till BVC men ja det är lätt att vara efterklok..

 

Jag vill inte på något sätt skada mina barn, det hoppas jag verkligen att ni alla förstår❤. I det här fallet var det okunskap blandat med fel information som strulade till det.

 

Stolen är nu monteras bakåtvänd och tur i oturen så här ju allt gått bra!❤.

 

Hursom så undrar jag hur ni andra med barn runt 2,5 – 3 års ålder gör med bilbarnstol? Sitter de bekvämt och hur fick ni till det bra?

Vi har en ganska rymlig bil (volvo V70) och Alfons är inte en överdrivet stor 2,5åring heller? Ni med långa/större barn i den åldern, hur har ni fått till det utan att rucka på säkerheten för alla inblandade? Tips mottages gärna!❤.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nicole

  Vi har en besafe izi plus till våran dotter och hon sitter fortfarande jättebra i den. Hon är 4 år och 99 cm lång och benen blir väl lite krökt men inte överdrivet och hon har inte börjat klaga över det än så jag tänker att hon ska få sitta så i 1-2 år till iallafall! 🙂 Vi har en Audi a6 och den är också väldigt rymlig men jag tror nog att eran v70 kan liknas med den. Den stolen kan jag verkligen rekommendera. Den är väldigt stor och otymplig men när den väl sitter där så är den skitbra!

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla Nicole för tips! det är jätte många som tipsat om just Besafe som märke så om vi inte får till det med denna stol får vi ta och kika på en sån<3!! kram

 2. Anna Westman

  Hej! Jätte bra att ni ändrat er och erkänner erat misstag. Här kommer mina erfarenheter a detta med bilbarnstolar.
  Vi har en Volvo V70 som ni har och vi hade en Britax Max Way som andra stol till våran dotter. Den satt hon i bakåtvänd mellan ca 10 mån till nästan 4 år. Vi böt kanske 2-3 månader innan hon skulle fylla 4 år, då jag va gravid med barn nr 2 och hon helt enkelt började växa ur den. Bältet gick inte att höja något mer samt att det va väldigt bökigt att få i henne i stolen, då det va väldigt trångt. Däremot har vi vänner som har den stolen som ni köpt nu, Britax multi tech (om jag ser rätt på bilderna) och deras dotter sitter fortfarande bakåtvänd i deras V70 och hon fyller 5 år i augusti. Våra döttrar är väldigt lika storleksmässigt så jag tror mycket det beror på vilken stol man har och säkert oxå vilken bil, även om vi nu har samma bil.
  Den stolen som vi köpte som nr3 är även det en Britax (vi har varit väldigt nöjda med det märket), en Kidfix II XP. Den påminner lite om Multi techen tycker jag, fast man använder bilens trepunktsbälte. Vi är väldigt nöjda även med den. Tips, tips!!!

  Detta va lite tankar och erfarenheter från mig. Hoppas ni får till det så att Alfons sitter bekvämt. Lycka till! =)

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla för bra tips!! Vi ska prova och ha den bakåtvänd nu först i baksätet och annars får vi försöka köra den i framsätet och mig i baksätet. Björn är ju längre än mig så det är knepigare för honom att få plats haha<3. och jag är verkligen inte sen med att erkänna misstag när jag gjort något tokigt, jag vet som sagt var långt ifrån ALLT vad gäller barn och det är ju tur att vi alla kan hjälpas åt, det uppskattas massor<3!
   kram

 3. Malin

  Man lär så länge man lever! 🙂 Märkligt att de i butiken inte informerade er om detta? Eller beställde ni online?
  Släpp dedär nu! <3

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Ja så är det ju verkligen<3. Vi beställde den online och vi var nog helt ärligt lite för snabba och exalterade över att det fanns en stol som går att ha både bakåt och framåtvänd och vikten stämmer ju men det är ju inte bara det som har betydelse<3 och tack snälla Malin för lite pepp om att släppa det, det går ju inte att göra något ogjort så du har helt rätt<3!.. och BRA att du är på Björn om skyddsglasögon haha!

 4. Amanda

  Först så är det inget fel att inte veta allting om allt när det gäller barn. Jag är själ påläst och vet att när stolen är urväxt bakåtvänd är den det framåtvänd också. Och att den är för tung vid en krok om den är framåtvänd osv. Men jag har läst på jätte mkt. Blev moster för 11 år sedan och då var jag 16 och jag visste typ allt om bilbarnstolar. Nu väntar vi första barnet och jag kan som sagt väldigt mkt.
  Jag förstår inte ens hur man monterar en bakåtvänd stol framåtvänd. Sedan är det ju selen som inte är bra alls att ha framåtvänd. Men som sagt det är inte så lätt och veta och ingen människa i felfri. Ibland missar man såna saker.

  Tycker det är bra att ni installerade stolen rätt och tog åt er av tipsen och varningarna.

  Det är svårt även med babyskydd. Eftersom stol två är säkrare så vill man ju kanske byta stol när barnet kan sitta utan stöd, där ju folk så olika också.

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Tack snälla för din kommentar och dina ord, det behövdes kan jag säga<3! Just den här stolen är utvecklad för att kunna ha både framåt och bakåtvänd men det är många som verkar tycka att det inte är så bra, så vi får läsa på lite mer om det och eventuellt returnera stolen. Det är iallafall en Britax römer multi-tech III.
   Jag är väldigt ödmjuk inför det faktum att jag inte kan allt så jag tar verkligen åt mig av kritik och lyssnar på råd<3 sen kanske det inte alltid är rätt men när man får det bekräftat tycker jag man ska lyssna och göra om och rätt<3:).
   Kram

   1. Amanda

    Ja jag ville ju vara konstruktiv. Ibland har man regerat på hur fel barn sitter i bilar. Men man ska inte alltid döma. Men det är svårare om man ser någon ute ett ge kritik på ett bra sätt utan att vara rädd för fel reaktion tillbaka liksom. Men hoppas ju själv på att kunna ha barnen bakåtvänd länge. Dock så är ju inte kombi stolarna alls bra. Urvuxen bakåtvänd då ska man isf byta till en stol som räcker längre om barnet är under 120-125 cm och 4-5 år eftersom det finns stolar för så långa barn också.
    Sen är man olika lång och man måste gå på ålder och därav utveckling också såklart.
    Jag skulle själv tänka att stol nummer 2 ska räcka länge, det är inga billiga stolar samtidigt skyddar man sina barn så det är ju viktigt såklart.
    Känns bra att kunna mkt innan bebis kommer och även informera sambon om saker

    1. elinkungsman
     elinkungsman

     Ja det är ju en knepig situation och väldigt känsligt för många om någon man inte känner skulle komma fram och säga till men jag förstår att man vill säga till när man sitter på fakta och information. Jag uppskattar verkligen råd och tips och givetvis vill jag mina barn bästa precis som alla föräldrar❤.
     Tack för att du delade med dig av råd och dina tankar! Kram

 5. Lindis

  Hej!
  Har aldrig läst din blogg tidigare men följer er vlogg. Kände att jag var tvungen att kommentera efter senaste klippet då du beskrev om Malves knöl. Läste även ett inlägg om det här på bloggen när jag scrollade. Blev så lättad att ni fick antibiotika. Var med om liknande med vår son förra sommaren. Dock hade han feber vilket kanske gör det lättare att se att någon är dålig(?). Vi fick iaf informationen att det inte är alls ovanligt att barn (sonen då 1,5 år) får infekterade lymfkörtlar (hans var också på halsen). Hade aldrig hört talas om detta tidigare, var ifs första barnet också men ändå. Vill bara peppa er att följa upp detta väl, tänker på hans skadade nyckelben och om det kan vara kopplat till det hela? För vår son kom troligen svullnaden av efter att kroppen jobbat med en förkylning som vi inte själva märkt att han haft. Då var det dåliga samvetet framme och känna att sig som dålig förälder när man inte ser att ens barn är sjukt, Men dom små liven är ju så pigga ibland fast att de är sjuka 🙂

  Iaf heja er! Och gällande bilbarnstolen så har vi en Besafe-någonting till honom nu och tyket att den funkar bra gällande längden ( lite normal-lång snart 2,5 år) men jag tänker att det kanske har med framsätets position att göra? Ni kan nog mer om bilar än jag så egentligen har jag väl inget tips 🙂

  Kul att följa er och tack för att ni delar med er! /Mamma till två barn i liknande åldrar.

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh så himla skönt att du/ni läsare är uppmärksamma och delar med er av era erfarenheter, speciellt med knölen då flera sagt att vi ska stå på oss mot vårdcentralen och tur i oturen så hade vi ju en läkarkontroll (ettårskontrollen) bara några dagar efter vårt första läkarbesök<3 och att vi fick antibiotika känns himla bra för redan nu tycker vi att knölen lagt sig<3.
   Det är många som tipsat om just Besafestolen så den verkar vara riktigt bra<3! Tack snälla för att du delade med dig.
   kram

 6. Mikaela

  Va inte för hård mot dig själv!Tror alla föräldrar tar fel beslut när det kommer till sina barn någon gång men man lär sig av sina misstag.Jag hade också ångest efteråt när jag lät min yngsta åka framåtvänd en gång när han egentligen var för liten.Det va en engångsföreteelse i en annans bil som saknade bakåtvänd bilbarnstol.Nu har ni vänt stolen och det går inte att göra det man gjort ogjort ❤️ Min minsta satt bakåtvänd till 3.5-4 årsåldern.Den äldsta minns jag inte men tror det var tidigar pga okunskap.Har haft en Besafe och det har aldrig varit något problem med utrymme och barnen har varit ”normalstora”.

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Tack snälla Mikaela<3! behövde verkligen lite peppstöd, för du har alldeles rätt man kan ju inte göra något ogjort och tur i oturen gick ju allt bra<3. Det är väldigt många som tipsar om just Besafe så den borde vi verkligen kolla närmare på. tack snälla för tips och för att du delade med dig<3 kram

 7. Linda

  Jag vände stolen till mina för de ska kunna sträcka på benen och sitta bekvämt. Om någon tex kör på en så mossas ju barnets ben om den sitter bak och vänd. Jag frågade BVC om det rådet. Men jag vände när de var 2,5 år. Mina barn är ganska långa för sin ålder. Det e samma sak liksom att barnet alltid ska sitta framme brevid den som kör o aldrig i baksätet. Jag tycker det är upp till var och en man frågar på BVC. Men man kan ju få böter om man inte har stolen rätt. Fråga BVC om du är osäker kram fina du❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Det är lite så vi tänkte också, ang benen eftersom han visat ett sånt stort missnöje men vi har nu lyckats lösa det genom att flytta om stolarna och dra fram stolen på passagerarsidan<3. Alfons känns dock som en "normallång" 2,5åring så tycker själv att det är lite konstigt att han suttit så obekvämt, tänker hur gör de som har större barn om man absolut inte kan ha dem framåtvända i bilen:S ååh ett himla dilemma men säkerhet är såklart jätte viktigt<3 tack snälla du för att du delade med dig!! kram

 8. Salam

  Hej! Ett tips är att gå med i gruppen Bilbarnstolar på fb. Jag har haft och får forfarande till och från frågor ang sånt här. I den gruppen finns många med samma bekymmer och jättebra lösningar.
  Hoppas verkligen du går med.

  Kram

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Hej!! tack snälla för tips, jag använder inte facebook alls så får läsa på genom de länkar som folk har varit snälla och skickat till oss<3 kram!

 9. Anna-Maria

  Vi har en lång snart 4-årig tjej och vi har en bilbarnstol från Beesafe som hon fortfarande sitter kanon i. Visst, benen får hon korsa eller sitta vikt med men hon har aldrig klagat, trots bilresor på 5-6 timmar. Det är även en bra bit till innan skulle bli för lång för stolen så beroende på hur mkt hon växer hoppas jag på 1 år till.
  Får lilla tjej, precis fyllda 2 år, har en annan stol än storasyster. En mindre modell. Hon sitter super i den men när storasyster lånar den märks det vilken skillnad det är från modell till modell. Storasyster är på gränsen att få plats i den. Så förhoppningsvis kan vår lilla tjej ta över storasysters stol när det väl är dags att byta till framåtvänd.
  Så mitt tips är att kolla på annan modell på stol för jäklar vilken skillnad det är. Vi har som sagt en från Beesafe och har en viktgräns på 25 kg. Den är rymlig och mkt säker. Kostar ju tyvärr lite men malve kanske kan ärva den sen 🙂

  Man kan inte ha koll på ALLT utan man lär sig nått nytt varje dag, speciellt när det gäller allt kring barnen, så ha inte ångest. Jag gör säkert 10000 fel utan att veta om det ❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Tack snälla Anna-Maria för bra tips!! det är många som tipsat om just Besafe stolarna så de verkar vara riktigt bra! Den stolen vi köpt heter britax römer multi-tech iii och verkar även den ha en viktgräns på 25kg men Besafe kanske har rymligare och bättre komfort<3… och tack snälla för lite tröstpepp, för du har ju så rätt man lär sig något nytt hela tiden och vi gör ju alla fel även om man såklart alltid vill göra rätt så blir det ju ibland fel:*) <3 stor kram

 10. Myh

  Nu är inte min son så stor än, men vet andra som haft lite större barn bakåtvända upp till 5 år. Många säger att det är värt att barnen sitter lite böjt med benen så länge de är säkra vid eventuell krock och det håller jag ju med om. Vet att vissa stolar kan monteras om, lite längre ut på sätet för att få mer benutrymme. Sen kan det hjälpa att barnet inte har skor på sig, det blir enklare att böja fötterna än om man har skor på sig. Sen kan de ju sitt i skräddarställning och på så sätt kanske inte få lika ont i benen. Hoppas ni får till det så han kan sitta bekvämt 🙂 ❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Tack snälla för tips och jag håller verkligen med om att säkerheten är viktigare än lite krökta ben, bästa är om vi får till det så både komforten och säkerheten är uppnått, jag tror vi lyckats lösa det<3 kram!

 11. Amanda

  Lägg inte så stor skuld på dig själv Elin, man är inte mer än mänsklig ❤ Savanna sitter fram men bakåtvänd och hon fyller snart 4 år. Den stolen hon sitter i nu ska hon ha tills huvudet går över nackskyddet om man säger så. När det händer, kanske om 1 år så byter vi plats på henne och Noomi så Savanna får sitta bak med oss andra och Noomi får se på fler människor i bilen 😁 Win-win! Båda våra stolar är ifrån BeSafe och den stilen Savanna får nästa gång kan hon sitta i tills hon typ blir 10 år. För fram tills man är 135 cm som man får lära sig på bilskolan så bör man sitta i någon slags stol/kudde.

Annons
stats