Diskussionen om reklam i sociala medier | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Diskussionen om reklam i sociala medier

 

Jag hoppar väl på tåget och skriver min åsikt om reklam i sociala medier;).

 

Jag kan börja med att säga så här, jag tycker inte man ska “figurera” i sociala medier om man känner att man inte kan stå för typ ALLT man gör, det låter kanske hårt men lite så är det haha! Att jobba med sociala medier är ett väldigt speciellt jobb och kräver (kanske orimligt) mycket av den som jobbar med det. Du kan säga att du minsann ALDRIG skulle göra reklam för tex plastikoperationer men om du någon gång, mot förmodan, skulle gör en plastikoperation kommer du (kanske omedvetet) att göra just reklam för det.. även om du inte har en överenskommelse med just det företaget eller fått betalt för det så gör du ju reklam för just den handlingen då ditt liv ÄR ditt jobb? och du kommer säkerligen en lång tid framöver att få svara på frågor om just det ingreppet. Då kan du antingen välja att ignorera dina läsares frågor eller figurera som en gratis reklampelare för den kliniken och svara på dem?

 

Jag tycker att det är lite lustigt att många bloggare just nu skriver inlägg om vad de minsann aldrig skulle göra reklam för. Jag själv är väldigt försiktigt att använda ordet “aldrig” då man faktiskt aldrig riktigt vet. Det kan lätt slå tillbaka mot en i framtiden. Däremot tycker jag att det är bra att man tar sitt ansvar och väljer sina samarbeten med omsorg, inte bara ut mot er läsare/tittare men också för att det ska kännas bra i hjärtat.  Jag tycker att det är extra viktigt att man värdesätter sig själv och det man står för när man jobbar med sig själv som varumärke. Det finns liksom inget att “gömma sig bakom” då företaget ÄR en själv.

Det absolut viktigaste när man jobbar med sociala medier tycker jag är att vara ärlig och genuin oavsett vad du väljer att blogga,vlogga eller posta. Det värsta jag vet är sociala medieprofiler som ljuger i sina medier ( eller ja lögner överlag) eller som håller på med smygreklam. Jag tycker att det är jätte viktigt att märka ut reklaminlägg tydligt och har man en trogen följarskara så gör reklamen i ärlighets namn ingenting. Eller jag kan bara utgå från mig själv nu. När Helen Torsgården (en socialmedieprofil jag följer varje vecka) gör reklam för något så känns det alltid genuint och äkta, det är något jag verkligen ser upp till och själv strävar efter. Exakt SÅ vill jag att mina samarbeten också ska kännas och därför är jag extremt försiktig med vilka samarbeten jag tar/gör.

Det har också gjort att jag (idagsläget) inte kan livnära mig på mina medier som heltidsjobb då jag får tacka nej till mycket som inte känns 100% JAG. Samtidigt är det där lite svårt, för även om något inte känns 100% JAG så kan det ju faktiskt vara något som intresserar just ER. Där får man alltid göra en avvägning och känna efter och där krävs det faktiskt att man genuint intresserar sig för- och lär känna sina följare <3.

 

..men ja för mig är ärlighet det absolut viktigaste när man gör reklam. Gör du tex. reklam för en mobil som du skriver att DU använder varje dag så känns det bara olustigt om du efter samarbetets slut inte använder den alls? förstår ni vad jag menar? ärlighet är A och O för mig. Är det något jag genuint tycker är bra? kommer jag använda det även efter samarbetets slut? hur skulle jag själv använda produkten? osv.

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Isabell

  Jag håller helt med dig och önskar att fler profiler kunde tänka sig lite mer för. Jag tappar lätt förtroendet för vad personen säger i allmänhet om samarbeten inte känns genuina. Jag förstår absolut att de gör samarbeten och de får göra hur många de vill, MEN det ska vara produkter som personen står bakom och faktiskt KAN rekommendera. Har man fått hem exempelvis en ansiktskräm dag 1 kan man inte ge recension dag 3 enligt mig, hur vet man redan då att produkten funkar? Dessutom tycker jag att samarbeten markeras för dåligt överlag. Det räcker inte med att skriva *AD med litet text i ett hörn utan ska vara markerat som betald reklam under hela tiden man gör reklam. Man ska både säga och skriva att det är reklam (om reklamen görs på youtube, instagram mm). Det ska vara tydligt!
  Jag pluggar kommunikation så detta ämne är högst aktuellt, haha.

  Jag tycker du är one of a kind, fortsätt så! Du är ärlig, öppen och väldigt äkta. Det du känner prestationsångest över är det vi tittare/läsare uppskattar! Du visar livets alla sidor och det borde vara självklart för alla om man jobbar med detta. Att visa upp/prata om härliga middagar och promenader med barnen men inte när de skriker eller gör något dumt och kalla det vardag är ju märkligt.
  Du gör helt rätt som är äkta och önskar att du kunde sluta tvivla på dig själv. Men förstår varför du gör det för den sidan vi får se av människor generellt i media är väldigt skev, tyvärr.

  Stor kram till dig och din härliga (men också kaosiga familj;) Ska bli kul att fortsätta följa er!<3

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh tack snälla Isabell för fina ord, blir alldeles rörd, Tack snälla! och tack för en väldigt välskriven kommentar❤. Jag tycker du har riktigt bra och vettiga argument och synpunkter. Det finns ingen anledning att INTE markera ut sina reklaminlägg/samarbeten. Jag håller med om att det ska vara tydligt sen ändras ju riktlinjer och metoder att markera ut samarbeten på men tydligt tycker jag alltid det ska vara😍 för alla parters skull.
   Det senaste som jag känner mig lite kluven inför är instastory reklam då det är den typ av reklam som poppar upp lite “ofrivilligt” man får liksom ingen förvarning.

   Gud vad intressant att plugga kommunikation det är verkligen något man har nytta av hela livet😍
   Stor kram!

 2. Julia

  Fråga! Har era barn sov rutiner samma varje dag typ? Om utifall de har de eller om de tex somnar i bilen fel tid osv , får de då sova eller hur gör ni då? Jag menar för då kan de ju bli att dem blir vaken nån timme eller två extra istället sen på kvällen eller morgonen. Hur gör ni med sånt? 😊

  Älskar din blogg och eran youtube kanal. Ni är underbara. Pirret som blir i kroppen varje gång man ser ett nytt klipp ligga där! ❤️🌸

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Jätte bra fråga , Jag ska knåpa ihop ett eget inlägg med ett utförligt svar så håll ut!;) svar kommer inom kort!
   Tack Snälla för fina ord om bloggen och Youtube kanalen, det värmer😍 nytt klipp kommer på söndag och det är lååångt hehe! Stor kram

Annons
stats