Delar lite amningserfarenheter | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Delar lite amningserfarenheter

Hej Elin, Jag följer dig på youtube och kickar även in här på bloggen då och då. Jag har själv en son som är 14 månader, och funderar mycket på det här med att sluta amma. Jag tycker att du verkar vara en så underbar mamma och du har vekligen fått mig att känna mig mer bekväm med amma. Jag älskar att amma och så gör min son, men dock börjar jag bli väldigt trött på nattamningen, då min son använder mig som napp. Hur har du gjort med nattamning, har du några tips på att vänja av med nattamning? Hur länge planera du på att amma… det hade varit jätte intressant om du hade viljat berätta lite mer om din amningshistoria på blogg el i en vlogg…
Tack för dina bra vloggar, blir allt så glad när set finns en ny vlogg. Perfekt när man har lite hemlängtan ibland :)!.
Varma hälsningar från en mamma som bor i Luxembourg.

 

svar:

Först och främst, tack snälla för fina ord om både bloggen och vloggen det värmer och gör mig så himla glad! Tack!

Vad roligt att jag kunnat inspirera till en “bekväm amning” eller vad man ska säga;) det tycker jag alla förtjänar att känna, det är ju det mest naturliga som finns. För mig har amning varit så himla fascinerande från start. Jag tycker att det är så jäkla häftigt! Tänk att min kropp kan producera alla näringsämnen en bebis behöver för att kunna växa,överleva och utvecklas.. det är så coolt! Sen är det ju inte bara mat i brösten utan även skydd mot sjukdomar och infektioner, lite som ett vandrande apotek;).

Men det absolut bästa med det hela (enligt mig) är ju att det blir så smidigt, när allt fungerar ska bör tilläggas. Jag har sagt det förr och säger det igen, att kunna amma är ingen självklarhet och heller inget som gör en till en bättre mamma men det är en sån fin upplevelse och jag förstår verkligen vad du menar när du säger att ni älskar att amma både du och din son. Jag har älskat att amma båda mina barn och de likaså, de har varit riktiga “tuttbarn” om man får skiva så haha!

 

Nu över till dina frågor.

Nattamningen: Det här med nattamningen är ju väldigt speciellt. Jag vet att många säger att de kan “amma i sömnen och det gå så bra så” osv men sanningen är den att sömnen faktiskt BLIR störd. Den blir inte lika djup och effektiv som hos någon som får sova “ifred”. Det är något som gjort att jag längtat efter att sluta amma båda mina barn vid ungefär samma tidpunkt, när de nått 1,5 års ålder cirka. Så ja, vi är där NU. Malve blir 1,5år rätt snart och jag känner att jag vill gå över till välling för det var så vi gjorde när vi fasade ut nattamningen med Alfons. Björn fick ta alla nattningarna för såg Alfons mig då vägrade han såklart vällingen. Lite så är det med Malve också. Han kan dricka välling/ tar flaska men föredrar bröstet före. Malve är liiiite mer tuttglad än vad Alfons var just för att han inte tar napp. A var ett riktigt nappbarn och vi kunde på så vis avleda honom genom att ge nappen när han var ledsen på nätterna.. det fungerar inte med Malve dessvärre och vi vill inte lära honom att ta napp nu när han är så pass gammal så jag har en känsla av att nattamningen kanske stannar ett litet tag till med honom.

Mitt bästa tips vad gäller att sluta med nattamningen är helt enkelt att försöka fasa ut det med välling, det är det som fungerat för oss men det tar lite tid så ha lite tålamod. Sen ska man såklart inte tvinga sig själv att sluta amma, det ska kännas bra också så börjar du försöka men tycker att det blir för jobbigt för er båda så fortsätt amma och ta upp försöket att sluta lite senare.

 

När planerar jag att sluta amma? Hmm bra fråga. Jag VILL sluta amma nu, jag känner mig rätt färdig med det nu även om det såklart är med en liten sorg i hjärtat då jag känner att Malve är min sista bebis så det är verkligen en delad känsla kring det hela. Malve är inte riktigt redo att “släppa bröstet” än så jag försöker i små steg avvänja honom vid det men det går sådär. Jag har svårt att neka honom bröstet när han blir så ledsen även om jag vet att det går över. Min tanke är att vi ska ha slutat helt fram till årsskiftet så det blir att börja låta Björn ta nattningarna med Malve framöver;).

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  Hej Elin,
  Tack för ditt svar och din tid, uppskattar det så mycket. Välling finns inte i utlandet tyvärr, men jag har fått tag på något liknande. Så Ikväll provade vi att ge en flaska vid tv innan läggdags och min son drack faktiskt allt. Jag var helt chockad haha.. sen kommer jag försöka följa ditt tips om att långsamt byta ut amningen mot ”välling” … hoppas även att vi kan få ett avslut på amningen tills årsskiftet..

  Tack igen för bra tips !
  Kram

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Åh vad roligt att det verkar fungera! det är ju inte alltid bebisar tar flaskan till en början men det är guldvärt att ha den möjligheten;) rätt som det är har ni slutat nattamma och du får din sömn tillbaka;)! och appropå välling, kanske Semper har leverans till utlandet?<3.
   stor kram!

Annons
stats