Amning inte alltid en dans på rosor | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Amning inte alltid en dans på rosor

Hej Elin,
Älskar verkligen din YouTube kanal och videor!
Jag är själv en nybliven mamma (med allt vad de innebär) och undrar om du helammade dina barn? Och fungerade det bra? Undrar också om dina barn fått sova med er i sängen? Har en dotter på 8 veckor som är otroligt krävande med maten, vill amma konstant. Hon sover inte heller nästan något alls utan de enda som duger är nån timmes sömn bredvid mig i sängen på natten 😅

Tacksam för svar från en som har lite koll och så fina grabbar 😊

/Jessica, också boende i Sundsvall!

 

Svar:

Hej Jessica!!

Först och främst, TACK snälla för att du hänger med oss på youtubekanalen och att du gillar våra klipp det värmer<3!

Nu över till din fråga:

Jag har helammat båda mina barn fram till 6 månaders ålder, därefter har jag delammat dem rätt länge. Alfons ammade jag fram tills att Malve föddes och då var han 1,5 år. Malve ammar jag fortfarande och han närmar sig 1,5år  nu till hösten. Jag har en känsla av att vi kommer amma liiite längre än vad jag gjorde med Alfons just för att jag inte kommer ha någon annan bebis att amma. Men min förhoppning är att vi ska ha slutat helt innan han fyller 2 år mest för min del faktiskt. Jag tycker att det är väldigt mysigt att amma MEN när barnen blir så pass stora som 1,5 år och uppåt börjar de bli både tungt och bökigt (tycker jag). Malve drar i mina kläder i tid och otid och på nätterna ammar jag “sovandes”. Jag somnar väldigt lätt om men jag har märkt de senaste månaderna att min sömn inte är lika effektiv längre och jag känner mig inte 100% utvilad när jag vaknar.

 

Båda våra barn har samsovit (och samsover delvis fortf) med oss. Malve har precis börjat sova delar av nätterna i egen säng. Vi nattar honom, lägger honom i egen säng och när han vaknar på natten får han komma upp och sova med oss. I vårt fall har det fungerat jättebra att samsova då varken jag eller Björn rör oss speciellt mycket i sömnen eller är svårväckta så vi har aldrig oroat oss för att rulla över bebis eller liknande.

Jag tycker att det är mysigt att samsova och jag tycker att det är ett smidigt sätt att få “sova utan att behöva gå upp” eftersom jag har ammat båda mina barn.. De har dessutom sovit längre timmar i streck när vi samsovit mot när vi inte gjort det. Sen är det klart att det är några nackdelar med att samsova också, tex att det blir lite trängre i sängen, varmt, mindre möjlighet att ligga och krama om varandra osv.

 

..jag kan säga såhär, du är MITT uppe i en av de mest krävande perioderna med barn (enligt mig). De där ÖKÄNDA första 3 månaderna. Bebis äter väldigt ofta, många bebisar får problem med magen, sover inte hela nätter och har ett stort närhetsbehov. Jag kan säga så här, det BLIR bättre jag lovar! speciellt matbiten. Om amningen fortsätter att fungera bra och att mjölken är tillräckligt näringsrik så kommer  din dotter äta mindre ofta och sova längre om nätterna efter den där magiska 3 månaders gränsen. Givetvis kan det ju det här variera men med båda mina två barn så handlade de första tre månaderna i princip om att amma, amma och amma sen planade det ut lite och matningen kändes inte lika krävande.

 

Jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig, det finns verkligen inga rätt eller fel. Gå på din magkänsla och lyssna till ditt hjärta <3

 

Stor kram  och lycka till<3!

 

 

foto av @fotografthomasdotter.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Madeleine

  Hej Elin och tack för fin blogg och vlogg! 😊 Jag undrar om inte du skulle kunna svara på hur du/ni gjort med föräldrapenning/föräldraledighet? Jag tycker att det är så svårt att veta hur man skall göra/tänka för att det skall bli ”bäst”. Det är ju så himla mycket att tänka på vad gäller SGI osv… Har du några tips eller råd? Har för övrigt en son på 10 mån. Många kramar till dig och din familj! ❤️

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Hej Madeleine! Jag kan knåpa ihop ett litet inlägg om det framöver håll utkik;) håller med om att det är klurigt! Och tack snälla fle fina ord om blogg och vlogg❤Stor kram

Annons
stats