Alfons treårskontroll | elinkungsman
elinkungsman

elinkungsman

Annons

Alfons treårskontroll

Nu tänkte jag ge er en liten uppdate angående Alfons utveckling. Det har jag nog egentligen inte riktigt gjort sen han var en liten bebis? Ni ska få en liten uppdate, inte för intimt och personligt men ändå lite allmänt.

 

Alfons 3 år

Längd: 98cm lång

Vikt: Runt 15.6kg

Klädstorlek:Han har storlek 104 på kläder och han växer verkligen så det knakar, storlek 98 hann vi bara köpa in och efter typ 1 månad var det för smått så han måste haft en rejäl växtspurt.

 

Motorik/fysiska färdigheter:

Alfons har alltid varit en väldigt fysiskt kille och hans kroppskontroll har imponerat på oss sen start skulle jag säga. Han kan allt från att klättra upp på klätterväggsvulkanen på Leos lekland (kontrollerat och snabbt) till att cykla balanscykel ner för stökiga stigar. Han kan utan problem hoppa jämfota och balansera. Finmotoriken fungerar även den finfint, skruva på lock, lägga pärlplatta,bygga legobilar med mera klarar de små händerna galant. Sen har vi det där med tålamodet som inte alltid finns där och det är helt okej. Alla barn har inte tålamod eller ork att pyssla med samma saker i timmar och Alfons är en kille med ganska mycket energi så jag har accepterat att vi inte “kan” sitta och rita i mer än 10 minuter, han måste få utlopp för sin energi mer fysiskt helt enkelt<3.

Pottträningen har gett resultat och Alfons har verkligen förstått grejen, sen behöver vi påminna honom då och då. Vi har ännu inte börjat träna på att ha kläder på utan låter honom gå naken nertill och det har gjort honom i stort sett torr dagtid när vi är hemma.

 

 

Intressen/socialt:

Alfons älskar bilar, just nu är det brandbilar som är storfavoriten. Han leker att de åker på utryckning och släcker bränder och han leker rätt mycket rollekar överlag med sig själv/med oss.Pratar på sitt egna lilla vis och grejar och donar på i sitt rum.Han gillar att engagera oss och kan ropa på oss för att titta på något som händer i ett barnprogram eller visa något han gjort.

Han har inte riiiiiktigt funnit intresset för att leka med andra barn än, eller ja iallafall inte rollekar. Springa runt och jaga varandra och låtsaskittlas gör han ju. Han är även väldigt intresserad av de äldre barnen på förskolan och vill helst vara där de är och han härmar allt som de hittar på. Det märks att han ser upp till dem.

Han har rätt nyligen kommit in i  en period där han vill hjälpa till med typ ALLT och det får han. I den mån det går;). Det ska bäras matvarukassar, lagas mat, hängas upp jackor, tömmas potta osv.

Vi har börjat sjunga rätt mycket sånger och gör rörelselekar här hemma och det är något nytt. Han har nämligen aldrig varit ett barn som varit speciellt intresserad av just sång och dans men nu verkar han tycka att det är roligt, och det är jag så glad över.

 

Talet/kommunikation/förståelse:

Talet går framåt men såklart inte i raketfart. De senaste två månaderna har vi märkt en stor skillnad i hans kommunikation och det har även förskolan noterat. Tidigare har han inte försökt att uttala nya ord utan mest bara använt de ord som han känt sig bekväm med men nu gör han försök att härma det vi säger. Uttalet är det lite kämpigt med fortfarande men även där tycker jag att det går framåt. De två/tre ordsmeningar vi lyckats urskilja är;

Kiss här

Vart är hon

Min Bil

En till

Sen har Alfons mycket ord för olika saker som vi förstår och vi har insett att vi kanske har gjort det lite för lätt för honom genom att alltid tyda det han menar. Vi försöker utmana honom dagligen och hjälpa honom att hitta orden. Om han vill se ett till avsnitt av sitt favoritbarnprogram säger vi tex. ” -du kan säga –Mamma en till, eller pappa en till. och så håller vi på. Vi bryter ner längre meningar till enklare varianter för att hjälpa honom på traven.

Vi upprepar, visar och hjälper till så gott vi kan. Vi har faktiskt bett om en tid för både hörseltest och logoped. Vi kände att det var lika bra att boka in tid för det eftersom det kan vara rätt lång väntetid(upp till 6 månader) till logoped. Har talet släppt tills vi fått tid, ja då kan vi ju bara avboka.

 

Vi tycker inte att det är några problem med förståelsen, då han vet vad olika saker är, han kan hämta specifika saker om vi ber honom osv osv. Däremot är han inte alltid så samarbetsvillig och vi får ibland tjata på honom. Som att klä på sig när vi ska åka till förskolan osv.

 

Hur gick det på treårskontrollen?

På treårskontrollen så testar man finmotoriken, förståelsen och talet. Man tittar på ordförrådet, förståelsen vid enklare uppmaningar osv. BVCsköterkan ställer lite olika frågor och sen får man som förälder sitta som åskådare till hur barnet gör vid olika uppmaningar.

Pusslet: Alfons blev uppmanad att lägga ett enklare träpussel med olika djur. Det klarade han galant.

 

Ordförrådet: BVCsköterskan håller upp olika bildkort med olika föremål och frågar vad det är för något. Här kunde inte A alla ord då han av förklarliga skäl inte utvecklat sitt tal så pass mycket än. Han kan ju tex inte säga mössa, mugg, potta osv som vissa av bilderna visade men han försökte så gott han kunde att visa. När hon visade mössan pekade han på huvudet osv.

 

Förstå instruktioner: Här blev jag lite förvånad över att Alfons inte riktigt var sugen på att samarbeta, jag tror han tyckte det blev tråkigt när vi kom till den här delen för han började skruva på sig lite på stolen, ville leka med en bil som fanns i närheten osv. BVCsköterskan frågade om hon kunde få kortet med mössan och Alfons var väl inte jätte sugen på att göra det och ville hellre ha kortet med en bil på.Hon frågade om han kunde peka på något man kunde äta och han pekade väl lite motstridigt på äpplet. Hon ombad honom att ge äpplet till mamma och Alfons gav det lite tveksamt till mig osv.

Här blev jag ju såklart orolig. Är det så att han inte har tillräcklig förståelse när vi ber honom om saker? MEN när jag senare testar samma sak hemma är det inga som helst problem.. så jag är helt övertygad om att hans fokus och intresse avtog. Vilket har fått mig att fundera på om han kan ha koncentrationssvårigheter, han gör det han tycker är roligt men ställer man för många krav på honom tappar han intresset men å andra sidan är han ju bara 3 år gammal också.

 

BVCsköterskan tyckte inte det var några större problem men frågade ändå om vi ville ha en tid till talpedagog och det vill vi som sagt. Allt för Alfons skull. Jag menar det skadar ju inte då han är sen med talet och dessutom inte uttalar alla ord korrekt. Om det handlar om en försenad talutveckling eller inte får tiden helt enkelt utse<3.

 

 

En busig,energisk och kärleksfull treåring som alltid gör saker på sitt vis och sina villkor<3.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
elinkungsman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Superintressant att läsa!! Nu känner jag ju er bara via vloggarna (och bloggen såklart) men tycker faktiskt att man märker stor skillnad på alfons tal där med. Superkul, men som du säger ingen brådska. Kram💗

 2. Amanda

  Jag var också sen i talet eller jag hade otroligt mycket andra ord för “de rätta orden”, Det finns att läsa i min bebisbok och är t.ex: Ballapoff = ballong. Gakagaja = papegoja. Dadis: dagis. Båla: blåbär. Låmpoms: Pippi Långstrump. Dis: dans(a).
  Snacka om att mina föräldrar också lärde sig med åren 😂 Men det blev ju inget fel på mig nu senare. Håll ut bara så släpper det när han är redo 😊💕

  1. elinkungsman
   elinkungsman

   Haha jamen jag tror ju det också! Så roligt det där med egenpåhittade ord, det känns som att man borde vara en väldigt kreativ människa om man som liten hittar på ett eget språk❤. Tror också det kommer när de är redo, stor kram!

Annons
stats